אלרגיה לחלב אם – יש דבר כזה

ישנם תינוקות הסובלים מרגישות או אלרגיה לחלב אם. במקרים רבים ניתן לזהות את הגורם לרגישות, המצוי במזון שהאם צורכת. לאחר הזיהוי יש אפשרות להימנע מצריכת המזון הבעייתי או לטפל ברגישות הספציפית, ולהמשיך להניק ללא סבל.

להנקה יתרונות רבים, בריאותיים ורגשיים, והיא חד משמעית התזונה המומלצת ביותר לתינוק בחודשי חייו הראשונים.
עם זאת, גם תינוקות הניזונים מהנקה מלאה עלולים לחוות כאבים ותופעות הקשורות במערכת העיכול ואף רגישויות שעשויות לבוא לידי ביטוי בתופעות אחרות.


תופעות נפוצות שמהן עלולים לסבול גם תינוקות יונקים:
במערכת העיכול - הקאות, כאבי בטן, גזים, בטן נפוחה, שלשולים או עצירות.
במערכת הנשימה - גודש באף, שיעול, קשיי נשימה, ברונכיט ואף אסטמה.
תופעות על העור - פריחה, אסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס), פצעונים, שלפוחיות ונפיחויות באזור הפנים ובאזורי הגוף האחרים.
חלק מהתופעות ניתנות להסבר כרגישות של התינוק למזון שהוא צורך.

האם רגישות של התינוק לחלב האם היא תופעה נפוצה?
מדובר בבעיה קיימת שיש אליה מודעות. מחקרים מראים כי תינוקות מפתחים תופעות גופניות ורגשיות שונות במהלך תקופת ההנקה. במחקרים שנערכו בארץ ובעולם נמצא כי תינוקות עשויים לסבול מקשיים, הכוללים מגוון רחב של הפרעות, חלקן באות לידי ביטוי בסימפטומים מובחנים, כגון אלה שצוינו בתחילת הכתבה, וחלקן מופיעים הפרעות שינה, חוסר מנוחה, עצבנות ובכי ללא סיבה מובחנת.
לאחר שלילת סיבות זיהומיות, יש לחשוד ולבדוק את נושא התזונה.
מאחר ומדובר בתינוקות הניזונים מחלב אם, בדקו המחקרים רגישויות של תינוקות לרכיבי מזון או תרופות אותם צורכת האם. מסתבר, כי כמו תכונות רבות המועברות בתורשה, כך הדבר גם לגבי רגישויות אלרגיות למיניהן, כאשר במקרים רבים זוהי אלרגיה מולדת של התינוק.

כיצד ניתן להתגבר על רגישות התינוק למזון שהאם צורכת?
לעיתים האם עצמה מודעת לרגישות שלה למוצרי מזון שונים, ונמנעת מהם. עם זאת, לעיתים גוף האם הסתגל למצב על ידי יצירת נוגדנים לחומר המפריע, ובעקבות כך היא איננה חשה בהפרעה. במקרים רבים עשוי גם התינוק, עם הזמן, לפתח נוגדנים, אך בינתיים הוא סובל.
אחת הדרכים לבדוק רגישות של התינוק למזון היא על ידי דיאטה סיבובית של האם. בכל מספר ימים האם נמנעת ממזון חשוד מסוים. על ידי כך מופחתת השפעתו עליה ועל החלב אותו היא מייצרת. בכל אותו זמן יש צורך לעקוב אחר תגובות התינוק כדי לראות אם גם הוא רגיש לחומר הנגרע והאם יש שינוי בהתנהגותו או בתסמינים אשר אפיינו אותו בתקופה קודמת. אם חל שיפור ניתן ואף רצוי להמשיך ולהימנע  מצריכת סוג מזון זה.
מניסיוני, המזונות שהם בגדר "החשודים המיידיים" הם:
חלב פרה  ומוצריו (גבינות, יוגורטים)- ילדים רבים אינם מסוגלים לעכל בגלל חוסר בשלות של מערכת העיכול שלהם.
ירקות סולניים  - חצילים, עגבניות, פלפלים ותפוחי אדמה.
כמו כן יש לבדוק גם מוצרי סויה, צבעי מאכל, חומרים משמרים, גבינות צהובות ומוצרים המכילים קופאין.
עם זאת, קיימת אפשרות לרגישות לכל סוגי המזון.

האם תיתכן רגישות של התינוק לתרופות של האם?
בהחלט. כאשר האם קיבלה טיפול תרופתי במהלך ההיריון או ממשיכה ומקבלת טיפול תרופתי בזמן ההנקה, עלולה להתעורר רגישות אצל התינוק לרכיבים הפעילים או הבלתי פעילים שבתרופה.
ישנם טיפולים תרופתיים מסוימים שאסורים בזמן ההנקה. במקרים מסוג זה ההנחיה היא חד משמעית ואין מקום לנסות ולמצוא פתרונות, אלא יש לקבל הנחיות מדויקות מהרופא המטפל. 
במידה ומדובר בטיפול תרופתי שאינו מסכן את התינוק ומותר בזמן ההנקה, ניתן למצוא פתרונות אלטרנטיביים.

אבחון וטיפול ברגישויות ובאלרגיות בשיטת NAET
הפתרון המוצע להלן מתאים לכל הנשים, אשר חשוב להן להמשיך להניק וליהנות מיתרונות ההנקה. שיטת NAET היא שיטה הוליסטית המבוססת על שילוב ידע מן הרפואה המערבית והמזרחית. מדובר בשיטת טיפול ואבחון בלתי חודרנית, שאינה עושה שימוש בשיקויים ותרופות.
לצורך האבחון נעשה שימוש בחלק מהשיטה הקינסיולוגית. הבדיקה מתבצעת על האם, ובמהלכה  נבדק גם התינוק.  דרך בחינת ההתנגדות השרירית MRT, במהלך חשיפת גוף הנבדק לקבוצות שונות של אלרגנים. בהתאם לתוצאות האבחון מתבצע טיפול, הכולל לחיצות (אקופרסורה) משני צידי עמוד השדרה תוך חשיפת הגוף לחומר הטיפול. הטיפול הינו קצר ביותר ומתבצע בלבוש מלא. לאחר שלב זה יש להימנע ממגע ומשימוש בחומר לגביו בוצע הטיפול למשך כ-25 שעות.
 לדוגמא: אם מתגלה רגישות לחלב פרה, האם תקבל הנחיה להימנע מחלב ומוצריו למשך 25 השעות הבאות.
גם כאשר מדובר בטיפול ברגישות של התינוק היונק, אמו מקבלת הוראות מפורטות לגבי התזונה האישית שלה. זאת על מנת להפחית את כמות האלרגנים שבחלב ההנקה ולאפשר לתינוק לקבל טיפול מלא.
על ידי סידרת טיפולים משולבים לתינוק ולאמו ניתן להפחית משמעותית את הרגישות של היונק לחלב אמו ולמוצרי המזון אשר גורמים לרגישות זו.
כך נוכל לספק את הרצון של האם להניק ושל התינוק לינוק ולהתפתח ללא תופעות אלרגיות.

 לקריאה על אבחון וטיפול בתינוקות